Alles over Berlijn

Berlijn

Berlijn, grootste en groenste stad van Duitsland

Wie aan Berlijn denkt, denkt òf aan stappen en uitgaansleven, òf aan de grauwe DDR en de Berlijnse muur. Maar wie echt in Berlijn geweest is, weet dat die twee nauw met elkaar verbonden zijn. Berlijn is niet alleen een levend brok geschiedenis, het is ook een bewijs dat tolerantie ten opzichte van vluchtelingen, ook al zijn dat economische, een geweldig resultaat kan hebben. Tegenwoordig wonen er 3,5 miljoen mensen en is Berlijn in Europa toonaangevend op cultureel gebied. Juist door de bewogen geschiedenis kun je in Berlijn allerlei verschillende bouwstijlen bewonderen en ondertussen genieten van het groen, de festivals en moderne kunst.

Berlijnse muur nog altijd aanwezig

Lang geleden liep de Muur dwars door deze stad, waardoor Oost en west van elkaar gescheiden werden. Dit was een voortvloeisel uit de tweede wereldoorlog, toen het land en de stad in vier bezettingszones verdeeld werd, om neutraliteit van Duitsland te waarborgen. Toen in 1948 de DDR werd opgericht, vluchten onmiddellijk miljoenen mensen uit de DDR , maar ook Polen en Tsjechen, via Berlijn naar het westen omdat het daar vooral economisch gezien beter was. Dit vond de Sovjetunie niet zo leuk en die stelde grenscontroles in. In de stad was dat lastig en dus werd de muur opgetrokken in enkele weken tijd, met hier en daar een zwaarbewaakte doorgang. Wie uitgebreide informatie wil, kijkt verderop http://historiek.net/berlijnse-muur/1849/.

Val van de Berlijnse muur

De muur zou er meer dan 28 jaar staan, een onvoorstelbaar lange tijd. Vluchtelingen uit de DDR werden met open armen ontvangen, wanneer ze erin slaagden het westen te bereiken. Want de grenswachters op de muren schoten iedereen dood die probeerden over de muur te klimmen. Er zijn in die 28 jaar bijna 200 mensen doodgeschoten. Voor diegenen die sneuvelden tijdens de vlucht richtte men zelfs een monument op. Na de val van de muur in 1989 werd West Duitsland én Europa overstroomt door walmende trabantjes, de eenheidsauto uit het Oostblok. De tolerantie in andere landen richting de voormalige Oostblok bewoners was toen al beduidend minder.

Monument voor vrede

Nu kun je op de Memorial wal zien hoe het in die tijd toeging. Ook is er een verzoeningskapel op gericht en zijn de Brandenburger Tor (http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/brandenburger-tor-symbool-voor-verdeling-en-hereniging-van-duitsland/ )en de Reichstag internationale trekpleisters om de vrede te herdenken en te vieren. Ook is er een heel deel van de stad in gericht om de Holocaust te herdenken. Dus wie zegt dat Duitsers die ontkennen, is nog nooit in Berlijn geweest.

Enclave in Oost Europa

Wonen in een stad die rondom omgeven wordt door prikkeldraad, lijkt de perfecte entourage om langzaam maar zeker gek te worden, maar de Berliners hebben daar blijkbaar geen last van gehad. Ze hebben juist alle energie gebruikt om binnen de beperkingen van de grenzen, een soort van zelfvoorzienend te worden op alle denkbare terreinen. Dat maakt Berlijn nu juist zo aantrekkelijk als stad.

Ruimte voor groen

Berlijn is ook een groene stad. Zowel qua uiterlijk als in de politiek. Hoewel 3,5 miljoenen inwoners een hele hoop mensen zijn, bestaat Berlijn voor 20 % uit parken en 6 % uit rivieren en meren. Een moderne stadsecoloog zou er zijn of haarvingers bij aflikken. Een bekende publiekstrekker zijn de Tiergarten en de Berliner zoo (http://www.zoo-berlin.de/en). In deze dierentuin kun je meer dan 1500 diersoorten bekijken in een min of meer natuurlijke leefomgeving.

Ruimte voor een eigen mening in Berlijn.

Wanneer je 28 jaar min of meer opgesloten zit (de mensen uit west Berlijn konden natuurlijk wel naar west Duitsland reizen maar de weg naar het democratische westen was ook omgeven door prikkeldraad) met elkaar moet je wel tolerant worden voor andersdenkenden. Daardoor staat Berlijn bekend om zijn moderne instelling, iets waar wij Nederlanders doorgaans zo prat opgaan.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.