Avontuurlijk: Onbewoond eiland in Oost Duitsland

Soms verlang ik naar een onbewoond eiland, liefst tropisch, met palmbomen en een helder blauwe zee. Maar omdat dergelijke eilanden allemaal al ontdekt zijn en dus niet zo onbewoond als de plaatjes doen vermoeden en de afstanden toch wel bezwaarlijk zijn (zeker voor iemand et vliegangst), ben altijd op zoek naar rustige plekjes in de buurt. Vandaar dat ik nu Duitsland aan het verkennen ben op de mogelijkheden. En allemachtig wat raak ik enthousiast! Reed ik twee jaar geeleden nog meer dan 1000 kilometer voor een rustig zandstrand in de vrije natuur van Jutland, op de terug weg en dan vooral in Duitsland, was het regelmatig zo adembenemend ruig en natuurlijk dat ik me voornam een volgende keer niet verder te rijden dan noodzakelijk.

Waddeneilanden

Net als Nederland liggen er ook in Duitsland Waddeneilanden voor de kust. Dat verklaart ook wel waarom de stranden van het vaste land niet zo heel populair zijn: de duinen ontbreken en het zand vaak ook nog. Maar als je een hekel aan zand hebt dan zijn deze stranden juist weer geweldig. Die duinen vind je overigens wel terug op de Waddeneilanden, ook daarin maakt de natuur geen onderscheid. Kiest je voor Juist, dan kun je je auto thuislaten want die mag niet mee, net als Vlieland is dit eiland autovrij. Houd er wel rekening mee dat je als voetganger als nog zo’n €17,50 kwijt bent.

Onbewoond eiland?

Daar waar de westkant van de Duitse kust zo langzamerhand ook wel door Nederlanders (meest op weg naar Scandinavië) ontdekt is, is de oostkust veel minder bekend. Fischland heet het gebied dat vooral rust en ruimte biedt, je waant je af en toe lettelrijk op een onbewoond eiland. Maar onbewoond is het niet, er wonen bijna 18.00 mensen en een eiland is het ook niet, maar een schiereiland: http://www.m-vp.de/fischland-darss-zingst/verkehr/. Enige nadeel van dit prachtige gebied is dat het een stuk verder rijden is. Maar nog niet zo ver als Jutland en gegarandeerd, je komt onderweg genoeg interessante Oostblok dingen tegen die nou eens even niet meteen aan thuis doen denken, denk maar aan Rostock dat vlak onder DarB ligt. Of toch?

rostock

Gevels op pleintje in Rostock

Bergen in noorden van Duitsland?

Wie kijkt naar het plaatje van het strand bij Darss denkt op een onbewoond eiland terecht gekomen te zijn, maar ook dit is Duitsland, aan de oostkant dus. Ik denk dat ik weet waar ik dit jaar naar toe ga. Er is een nationaal Park en er zijn zelfs krijtrotsen te bewonderen (http://www.hotel-zur-post-stralsund.de/eng/stralsund_islands/ruegen.html). Daar kunnen avontuurlijke geesten hun hart ophalen. Een perfecte plek voor actieve-vakanties. Eigenlijk wilde ik al jaren naar Engeland hiervoor, want krijtrotsen, die staan alleen in Dover. Hoeveel sprookjes zouden nog meer aan diggelen gaan in Duitsland? Ik zou me bijna gaan afvragen waarom ze ieder jaar en masse deze kant opkomen. Want daar waar je in Nederland geen huis meer aan het strand kunt boeken, is er in Duitsland nog volop plek. En lukt het niet, dan rijd ik een stukje door en wordt het Polen.

Oostelijke noordkust: Baltische zee bij schiereiland DarB

DarB

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.