Cool Duitsland

Rocken in Duitsland

Cool Duitsland

Vlak over de grens ligt Keulen waar menigeen het wel eens heeft horen donderen. Ook Dortmund en Düsseldorf zijn voor Nederlanders relatief bekende steden. Vooral vanwege de kerstmarkten en ander gezapige evenementen. En zeg Ruhrgebiet en iedereen weet dat je daar tijdens de spits beter niet kunt zijn. Ik denk dat de ogen van de gemiddelde Nederlanders ook nog wel oplichten bij Hamburg, al was het maar vanwege de overeenkomst met volksvoedsel nummero 1 aan deze kant van de grens. En München, dat heeft iets met voetbal te maken en een aanslag in een ver verleden, maar veel verder komen wij niet. Berlijn is misschien nog een uitzondering, omdat menige schoolexcursie checkpint Charlie op het programma had staan in de jaren dat er nog een muur stond tussen oost en west. Maar Duitsland heeft vooral een gezapig, suf imago, maar is dat wel zo?

Wij Nederlanders denken dat we heel hip, ruimdenkend en internationaal zijn. Maar toch hebben wij onmiskenbaar last van hokjesgeest. Het zijn dezelfde Nederlanders die buitenlanders uitlachen omdat ze bij het woord Nederland alleen maar denken aan Amsterdam of Utrecht, terwijl wij Nederlanders zelf nauwelijks een idee hebben wat de hoofdstad is van Duitsland. Ik zelf twijfel ook altijd, was het nou Bonn of was het Berlijn?

Dat heeft misschien een beetje te maken met al die ingewikkelde deelstaten met (drie) dubbele namen als Nord Rhijn west falen, maar volgens mij vooral met ons gebrek aan interesse in de oosterburen. Vreemd, gezien het feit dat Duitsland een centrale plaats inneemt in Europa, niet alleen geografisch maar ook politiek. Het wordt dus tijd voor een beetje meer aandacht voor die heimat.

Natuur en spannende vulkanen

Laten we dus beginnen vlak over de grens, de Eifel. Natuurlijk kennen we Duitsland als één groot immens natuurpark met vooral veel glooiende hellingen en veel bos, maar allemaal nogal liefelijk, zeg maar het Heidi niveau. Prima geschikt voor ouden van dagen en andere rust zoekers, maar echt rocken doet Duitsland niet. Ofwel? Als je bedenkt dat onder de Eifel nog een actieve hot-spot ligt, dan wordt Duitsland ineens al een stuk avontuurlijker.

Festivals en rocken

Bij rocken zullen de wat ouderen onder ons wellicht meteen denken aan de Scorpions, een toch niet geringe band die van Duitse Oorsprong was. Anderen denken uitsluitend aan Berlijn, de multiculturele maar vooral Internationale smeltkroes waar je geweest moet zijn, wil je een beetje cool of hip zijn.

Rocken in Brocken

Maar ik vond iets anders: Rocken in Brocken, een zo te zien gemoedelijk festival, beetje Wood stock achtig, niet al teveel house en dance en elektronische muziek, maar gewoon echte ouderwetse rock. En je tentje mag mee. Kamperen in de fantastische natuur van de Harz, dat moet je mee gemaakt hebben. En volgens mij is de line up ook nog eens de moeite waard, gezien het feit dat de meeste tickets inmiddels uitverkocht zijn https://rocken-am-brocken-tickets.wlec.ag/index.php?view=bestplatz&id=6
. Maar mocht je nog geen vakantieplannen hebben dan is een weekendje naar de Harz vanuit Nederland prima te doen. Wanneer je je geologen hamer meeneemt kun je misschien en passant ook nog een trilobietje meepikken, want de oud bewoners van de miljoenen jaren oude zeebodem liggen hier voor het oprapen, nou ja, uitbikken. Lijkt dit je nog iets te gezapig, dan kun je ook naar de Oostsee afreizen, het herdamitfestival is namelijk een en al alternatieve flowerpower http://www.herdamitfestival.com/rueckblick/. Helaas is dit festival in mei en dus voorbij…. Maar waar rook is, is vuur, dus voor een beetje sfeertje en gemütlichkeit in een hippiesfeertje kun je prima afreizen naar Duitsland. Bedenk vooral dat de Duitsers die je hier treft in Nederland, bepaald geen doorsnee Duitsers zijn. Duitsland heeft het. En wat dat is, mag ieder voor zich helemaal zelf gaan ervaren.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.