Culinair Duitsland

Duitsland is nou niet het eerste land wat bij mij op komt als je denkt aan culinaire hoogstandjes. Grote Schnitzels en Bratwursten zijn natuurlijk niet te versmaden, maar erg verfijnd is de Duitse keuken niet. De enorme deegballen, beter bekend als KloBe of Knödel ofwel knoedels laten bij mij nou niet direct het water in de mond lopen. Ook op het gebied van drinken lopen de meeste mensen niet warm. Vooral als je geen bierliefhebber bent of wanneer je in je studentenjaren een flesje spotgoedkope Liebfraumilch teveel hebt verschalkt dan zie je Duitsland vooral als één grote en vooral snelle doorreisroute naar betere oorden. En dat vinden ze nou niet leuk bij onze oosterburen.

Autobahn en umleitung

Maar omdat de Deutsche Autobahn ook niet meer is wat ze geweest is, word je soms wel gedwongen deze te verlaten. Umleitung is de laatste jaren een bekend verschijnsel. Deze zomer heb ik er veel last van gehad. Als of ze de vele toeristen wilde straffen voor het feit dat ze wel dóór Duitsland heen reden, maar nergens neerstreken voor een kort of langer verblijf. Anders kan ik het niet verklaren dat westelijke Rheinufer één grote bouwput was, midden in de zomervakantie. Toch waren de prijzen er ook niet naar, om in Duitsland een overnachting te boeken. Op de heenweg bleek Oostenrijk goedkoper uit te pakken en op de terugweg hadden we de vaart er zo in dat we in één keer doorgereden zijn naar huis. Toch zijn er jaren geweest dat ik wèl in Duitsland neerstreek en zelfs overwoog om er te gaan wonen.

Puur natuur

Want eerlijk is eerlijk, de natuur in Duitsland is geweldig, de rust immens en de streekgerechten van Duitsland zijn altijd een aanrader. Wie net als ik ook in Duitsland op vakantie is geweest kan dat beamen. Het leuke van streekgerechten is namelijk dat ze daadwerkelijk gemaakt worden van verse ingrediënten. Vers en biologisch want puur natuur. Bessen en paddenstoelen uit het bos, vis uit de rivier, fruit uit de boomgaard en wijn uit het fust, gemaakt van lokale wijndruiven. En, wie ooit kennis gemaakt heeft met Duitse Prädikats wijnen vergeet de rest. Want daar waar ik persoonlijk vindt dat Frankrijk bol staat van de zware rode wijnen en te veel te droge witte wijnen, is Duitsland gevuld met lichte witte wijntjes vol vrolijke belletjes en dito rode wijnen zoals de Pinot gris.

Wijn ist fein

De wijnstokken werden ooit door de Romeinen geïmporteerd en aangeplant op de oevers van Rijn en Moezel. Op de steile hellingen wordt het precies warm genoeg om de druiven in één seizoen rijp te stoven. Wie een keertje een prachtig stukje Duitsland wil combineren met (rode) wijnproeverij, moet beslist richting Baden gaan. Een goede 700 km van huis, nabij Freiburg, ligt daar de Badische weinstrasse. In Duitsland. Heuvelachtig, pittoresk, wunderschon. Ook met de fiets goed te doen. Behalve de Badische route zijn er nog heel veel andere routes door dit prachtige wijngebied.

Badischer weinstrasse Badischer weinstrasse

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.