Duitse klederdracht en trachten kleding

Duitsers zijn net zo burgerlijk als Nederlanders alleen komen ze er beter voor uit. Trots zijn op je vaderland is iets wat de oosterburen beter afgaat dan onszelf. Die Heimat en diens cultuur worden vooral in het Zuiden van Duitsland hoog gehouden. In de grote steden wat minder, met als uitzondering natuurlijk München, bakermat van de lederhosen, althans in de maanden september en oktober. Maar de terugkeer van de traditionele klederdracht is meer dan alleen maar nostalgie. De hang naar nostalgie hangt samen met het zoeken naar een eigen identiteit maar dan van een groep mensen, namelijk, de levenslustige Beieren. Juist omdat dat een mooi tegenwicht biedt tegen het beeld van de pünktliche grundliche duitser.

Traditionele kleding

In Duitsland rennen ze sowieso minder hard achter de mode aan dan hier. Maar anders dan in Nederland, proberen ze ook een stukje folklore terug te brengen in de actuele mode. Zo is de dirndl, de Heidi achtig jurk die we hier vooral associëren met een diep decolleté, in Duitsland de inspiratiebron voor elegante, vrouwelijke kleding. Veel vrouwen maar ook hordes meiden, vinden de romantische look van de jurk met geveterd lijfje en top met pofmouwtjes  hartstikke gaaf, moi inclusief. Daar waar in het dagelijkse leven het onderscheid tussen man en vrouw net als hier, steeds minder opvallend is, wordt die in de trachtenkleding juist benadrukt. Mannen met stevige kuiten (stramme Wadln) en vrouwen met een flink bos hout voor de deur bepalen de rolverdeling.

Vrouwelijke en mannelijke lijn

Bij dat supervrouwelijke hoort natuurlijk ook een super mannelijke outfit. Denk aan houthakkers en boerenzoons en dan in een lederhosen met grof gebreide beenwarmers. Zie je het al voor je? Nou ik steeds meer. Wanneer ik in het begin lederhose hoorde, dacht ik aan de korte lerenbroekjes die een tweeling bij mij op de kleuterschool droeg. De spillebeentjes onder het vette, grijze leer, het zag er niet gezond uit. Maar dan een volwassen vent met lekkere stevige kuiten met een stoere lederhosen tot net boven de knie, dat is andere koek. Vooral als deze blonde guappo er een kek baardje bij draagt ( nee geen pijp ajb), dan mag van mij de lederhosen zelfs gedragen worden in combinatie met een trachtenvest. Een vest of jasje dat een beetje doet denken aan vilt en jagerstenu, maar wel heel natuurlijk, sober en daarmee heel cool.

Vintage look

Eigenlijk past de lederhosen en de dirndl prima bij de vintage look, maar dan met een tiroler tintje. Voor meer vintage of tiroler kleding kijk ook op www. lederhosenwinkel.nl en meer algemeen op www.kleding.zoekned.nl.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.