Fleisch und Duitse schlagers

Fleisch Deutschland

Met Duits moet je altijd een beetje oppassen. Het lijkt erg veel op Nederlands, maar soms ook helemaal niet, neem nou vlees. Fleisch lijkt nog wel op het Nederlandse vlees, maar de winkel waar je het koopt heet geen Schlager, maar Metzgerei. Het vlees is er wel top. Meer smaak, n=minder hormonen, meer natuur, of is dat inbeelding?

Viel Fleisch und Brot

Vlees is in Duitsland geliefd. Schnitzels, bratworst en halve haantjes staan overal op het menu. Hoe zuidelijker je komt, hoe groter de lappen vlees lijken te worden en hoe donkerder het brood. Een echte schnitzel moet over de rand van je bord hangen, en dan heb ik het niet over een ontbijtbordje. Duitsers zijn ook gek op kaas en aardappelen, käse und kartoffeln dus. Groente tref je er veel minder aan, hooguit ter versiering van je bord.

Fleisch vom Grill

Vlees koop je dus niet bij de Schlager maar bij de Metzgerei. Vraag je naar de Schlager, dan zal men je vragend aankijken. Want schlagers zijn natuurlijk die Tiroler liedjes die ook Duitsland zeer populair zijn. Een ook bij ons en bij alle andere jonge en oude mensen die gek zijn op de bergen, skiën, bier en feestjes. Want hoewel Duitsland niet bekend staat als land van de gezelligheid, zijn Duitsers in wezen oergezellig.

Bier, bier en nog meer bier

Een dag zonder bier is een dag niet geleefd. Sterker, bier wordt er niet eens als alcoholische versnapering gezien maar gewoon een dorstlesser. Net zoals wij koffie en thee drinken, drinkt met in Duitsland bier. Zum wohl! Je kunt het dan ook altijd bestellen. Zelfs rond koffietijd. Voel je je toch een beetje beschaamd, kijk dan eerst om je heen voordat je je halve liter besteld. Gegarandeerd dat je niet de enige bent. Bestel vooral het lokale bier. Elk Ort (streek) heeft zijn eigen brouwerij.

Bratkartoffeln en ander machtig spul

Anders dan wij Nederlanders, houden Duitsers niet van droog gekookte aardappelen. Gebakken aardappelen met spek is favoriet. Of ze koken ze in de bouillon waardoor ze er glimmend uit zien of verwerken de aardappelen in puree en (k)noedels. Knödel zijn grote ballen deegwaren gemaakt van aardappels die gekookt worden en soms gevuld met een ei of lever (brrr). Het ziet er niet uit en is vreselijk machtig. Een typisch gerecht voor iemand die de hele dag buiten werkt, bijvoorbeeld een houthakker, boer of een schaapherder. Wellicht dat dit voer daar iets mee te maken heeft.

Nog meer buiten eten

Vet en veel, het klinkt als een cliché maar dat is toch wel de Duitse keuken. Hoewel er ook veel gegrild wordt, zoals bijvoorbeeld de Schwenkgrill in de mijnenstreek rond Idar Oberstein. Ook in bergachtige streken zoals de Elzas en de Eifel, is de gril favoriet. Hier vind je ook plotseling veel fisch en wild op het menu. Want de forel, die springt daar vrolijk door de beekjes. En wild zit er volop. Er wordt ook veel gejaagd. Pas dus wel op de hagelkorrels.

 

 

 

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.