Heimweh in Duitsland

Heimweh in Duitsland

Heimwee, je kan er zomaar door overvallen worden wanneer je op vakantie bent. Je verlangt naar thuis, naar je eigen bed, naar volkorenbrood, kaas en drop. Heimwee in die zin is iets bijna tastbaars, materialistisch eigenlijk. Je bent op vakantie en daar is het anders dan thuis. Ja dûh. Waarom zou je anders weggaan? Je wilt nieuwe gezichten zien, een nieuwe omgeving en meestal ook wat zon. Door alle nieuwe indrukken voel je je een ander mens. Geen wonder want je wordt ook een ander mens wanneer je nieuwe dingen doet. Wie lang wil leven zou elke dag op zijn minst iets nieuws moeten proberen. Want als je nieuwe dingen toelaat verandert dat je blik op het leven, op de mensen om je heen en op woorden. Neem nou heimwee. Dat moet toch zeker slaan op het Duitse “Heim= thuis” en “weh=pijn”?

Kaas uit Holland of toch liever Münster?

Vaak was ik ver weg, maar nooit had ik last van heimwee in de materialistische zin van het woord. De kaas in Spanje is verrukkelijk, in Brazilië eet je zoveel vis, bonen en mais dat je de kaas niet eens mist. De kaas in Duitsland komt vaak gewoon uit Nederland Net als de heerlijke tomaten. Alhoewel ze zelf ook prima kaasjes maken, neem nou de Münsterkase, heerlijk op een tosti (trouwens de schinken is heel anders in Duitsland en stop die niet in je tosti. Zonde van de gerookte ham. Het wordt dan net een schoenzool). De bedden zijn er beter en schoner dan thuis en drop, ach een Käsebrotchen vind ik veel lekkerder. Je begrijpt het al, ik ben een echte kaaskop.

Zuurdesembrood beter dan ons grof volkoren

Volkorenbrood ligt iets genuanceerder, want is onontbeerlijk voor een goede stoelgang tijdens de vakantie. Menig reiziger heeft last van buikproblemen als hij lekker een paar weken weggaat. De lange autorit, het andere eten, de ene krijgt acuut een verstopping de andere diarree. Nu is Duitsland maar een paar uurtjes rijden, is de hygiëne er beter dan in Nederland en is het zuurdesem brood er “voll” koren èn gemaakt zonder gist of suiker. Super gezond voor onze welvaartsbuikjes die problemen hebben met gist en suiker, twee bestanddelen waar het Nederlandse brood vol mee zit.

Liever bier dan water

Zowel in Brazilië als in Duitsland is bier meestal goedkoper dan mineralwasser of cola. Bier drinken hoort bij het dagelijkse menu en de wijn is helder, sprankelend en geeft geen hoofdpijn. Kortom, wie op reis gaat hoeft geen heimwee te krijgen naar dingen van thuis. En heb je toch last van heimwee dan kan een halve liter bier daar snel verandering in aanbrengen.

Nog steeds last van melancholie?

Maar heimwee heeft ook een diepere betekenis en dat is het thuis en de weh, de pijn. In Brazilië heet het saudade en, chauvinistisch als ze zijn, wordt er gezegd dat er geen correcte vertaling voor bestaat. Want het zou zoveel meer zijn dan heimwee. Een ongrijpbaar gevoel, pijn om iets wat je niet hebt maar ook nooit gekend hebt. En ach kennen we dat ook niet allemaal? Plotseling overvallen worden door melancholie bij het horen van een liedje of bij het zien van een spelend kind.

Geluk zit ‘m in een klein hoekje, maar Duitsland zit er vol mee

Heimwee naar een geluksgevoel dat we ooit hadden, maar waar we ons niet bewust van waren omdat we nog zo klein en onschuldig waren. Dat geluksgevoel komt af en toe plotseling weer bij je op als je kijkt naar de zonsondergang, een waterval in de Eifel of een ree ziet staan in het tegenlicht. Ruimte rust en natuur doen een mens goed. Het brengt je tot jezelf. Je ware zelf. Daar waar kaas, drop en volkorenbrood niet gemist worden. Heimweh heb ik vooral naar dat soort momenten.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.