Huis kopen Duitsland?

huis kopen duitsland

Zin om Nederland te ontvluchten? Koop een huis in Duitsland!

Nederland wordt steeds voller. Steeds agressiever. Steeds duurder. In Duitsland is het leven goed. Goedkoper, ruimer, schoner. Grond is veel goedkoper, autorijden is goedkoper, boodschappen zijn goedkoper. Mensen zijn relaxter. Op de koop toe het laagste werkeloosheidspercentage van de hele EU. Dankzij dat Merkel vrouwtje. Wat let je om in Duitsland op Huizenjacht te gaan?

Betaalbare, ruime huizen in de Eifel

In Duitsland is het voor jongeren heel gewoon om hun eigen huis te laten bouwen. Want een vrijstaand huis bouw je met gemak voor een ton. Bouwgrond is al vanaf €70/m2 te koop. De huizenmarkt is stabiel en de huizenprijs stijgt gestaag. Dat komt omdat Duitsland te maken heeft met een afname van de bevolkingsgroei. Er is daarom weinig stress op de woningmarkt. In Nederland is die er wel. Het aanbod is beperkt en de grond is schaars. Er mag in Nederland nauwelijks nog gebouwd worden. Alles ligt vast in bestemmingsplannen en al wat groen is, is zo’n beetje beschermd natuurgebied of van de boer. Zodra grond een bouwbestemming krijgt stijgen de prijzen. Veel speculaties dus van mensen met voorkennis.

Een vrijstaand huis voor €125.000

Nee, dan Duitsland. Natuurlijk is de grond in de grote steden ook duur, maar zodra je in de “suburbs”  terecht komt wordt het weer betaalbaar. In de Eifel kun je vrijstaande huizen kopen voor 100.000- 150.000 euro. http://www.suylen-immobilien.de/de/objekte-data.asp?lang=de&oid=5811&okat=EINFAMILIENHAUS. Omdat dat nog geen drie uur rijden vanaf Utrecht is, zou je dus best kunnen overwegen om daar te gaan wonen en te blijven werken Nederland. In Amerika zijn dergelijke afstanden doodnormaal voor dagelijks woon werkverkeer.

Mag je zomaar naar Duitsland verhuizen?

Iedereen die in Europa woont mag overal wonen waar hij of zij wil. Alleen moet je wel kunnen aantonen dat je voor jezelf kunt zorgen en moet je een ziektekostenverzekering hebben. In de praktijk betekent dat dus dat je werk of andere inkomsten moet kunnen aantonen. Wil je gaan emigreren dan moet je dus eerst werk vinden in Duitsland. Je kunt ook een tijdje in Nederland blijven werken natuurlijk en ondertussen op zoek gaan naar ander werk, maar dat is wel een risico. Maar wanneer je bedenkt dat de werkloosheid laag is en het voor oudere mensen lang zo moeilijk niet is als in Nederland om weer aan de bak te komen, dan is de kans op het vinden van en baan, best groot. En trouwens, zo’n groot huis in de Eifel is toch een prima Bed en Breakfast?

Duits leren aan de volkshogeschool

Wanneer je in Duitsland gaat wonen wil je natuurlijk ook de taal spreken. Kinderen pakken dat snel op wanneer ze naar school gaan, maar volwassene kunnen vaak wel een cursusje gebruiken. In Duitsland kunnenbuitenlanders voor slechts €5 per anderhalf uur, Duits leren aan de VHS (volkshochschule) http://www.pruem.de/vhs/anzeigeliste.php?kategorie=4. Want al lijkt Duits best veel op Nederlands, de naamvallen maken het best lastig om het Duits goed te begrijpen en te schrijven.

Betere zorg in Duitsland

Veel mensen zijn bang om op vakantie in het ziekenhuis te belanden. Nu in Duitsland hoef je je daar geen zorgen over te maken. Er zijn nauwelijks wachtlijsten en de zorg is er veel beter georganiseerd dan hier. Wel is er onderscheid tussen een ziekenfonds en privé zorgverzekering. Tot 35.000 euro kom je in het ziekenfonds, je betaalt er zo’n 8% van je salaris voor de rest betaalt je werkgever (als je die hebt). Net als in Nederland, betaal je voor veel medicijnen en behandeling een eigen bijdrage.

 

 

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.