Huis kopen Duitsland

huis kopen duitsland

Duitsland heet een dichtbevolkt land te zijn, want het staat op de 4e plek met 230 inwoners per vierkante kilometer. Alleen Nederland, België en Engeland zijn nog dichter bevolkt met Nederland aan kop met 410 inwoners per vierkante kilometer. Toch zijn die cijfers niet zo heel veel. In Duitsland wonen veel mensen in de grote steden en middelgrote dorpen waardoor het land toch heel veel ruimte heeft. Het is ruim 8,5 keer zo groot als Nederland zonder dat het gebieden heeft die per definitie onbewoonbaar zijn. Maar vergelijk je Duitsland met Canada dat slechts drie inwoners per vierkante kilometer heeft, dan begrijp je waarom ze in Canada immigranten èn vluchtelingen juichend binnenhalen terwijl in Nederland en België, maar ook in Duitsland een toenemende weerstand te bespeuren valt tegen de komst van nog meer asielzoekers.

Sociale houding is een christelijke houding

Toch is Duitsland van oudsher een land met relatief veel buitenlanders. Zo’n 10 % van de bevolking van Duitsland (81.000.000), bestaat al uit buitenlanders (ca. 8 miljoen). Na de tweede wereldoorlog heeft het altijd open gestaan voor iedereen, waarschijnlijk uit schuldgevoel. Maar de regering is dan ook een sociale regering met veel leden van ofwel sociale ofwel christelijke partijen (CDU, SPD, CSU).

In Duitsland heeft ook andere motieven om buitenlanders welkom te heten. Het oostelijke deel van Duitsland, de voormalige DDR loopt namelijk langzaam leeg. Er gaan meer mensen dood dan dat er geboren worden en dat heeft alles te maken met interne migratie. Nu is het geen prettig vooruitzicht een land te hebben met een enorm grijs hoofd en daarom heeft Merkel de vluchtelingen uit Syrië en andere landen waar burgeroorlog heerst zoals Eritrea en Libië in eerste instantie verwelkomd. Maar ook in Duitsland begint het te dringen, want hoewel de bevolking in het oosten dus niet langer groeit wil dat niet zeker niet zeggen dat er voldoende draagkracht is om al die vluchtelinge op te nemen, zeker niet financieel.

Asielzoekers willen betalen aan Duitsland

Daar waar heel Europa zich inmiddels het hoofd breekt over de enorme toestroom, zijn ze daar in Syrië veel nuchterder over. Ze willen zelfs betalen aan de regering van Duitsland, of Nederland wanneer ze maar de kans krijgen op een veilige manier uit Syrië te vertrekken, namelijk met visum. Dan hoeven ze ook niet in een gammelbootje te stappen en hoeven ze hun centen niet aan mensensmokkelaars uitte geven maar komt het direct in de kas van het ontvangende land. Want de stoet met mensen uit Syrië is niet armlastig en wil geen medelijden. Ze willen een visum, gewoon comfortabel en vooral menselijk kunnen reizen en de kans om een nieuw leven te beginnen in Duitsland, Nederland of waar dan ook in West Europa.

Gek genoeg lijkt deze oplossing niet door te dringen tot hogerhand. Want wanneer de vluchtelingen betalen zal de stemming ineens omslaan. Goed opgeleide mensen die ook nog een koffertje met geld meebrengen, daar doen we niet moeilijk over toch. Niet in Nederland, niet in Duitsland. Dan hoeven we ook geen miljoenen uit te geven aan tijdelijke opvang, maar komen ze gewoon gedoseerd binnen en kan het geld dat ze betalen gebruikt worden voor het inburgeren.

Blijft natuurlijk het probleem van de huisvesting en werkgelegenheid, want met 498 inwoners per km2 is er in Nederland nauwelijks een gaatje te vinden voor een nieuwe enclave. Waarschijnlijk net als in Duitsland de leeglopende gebieden in het Oosten, bij ons de dorpen in het noorden en noordoosten.  Maar die gebieden lopen niet voor niets leeg, er is geen werk te vinden, dus ook niet voor buitenlanders.

Een huis kopen in Duitsland

Bovendien is niet duidelijk wie voor de kosten opdraait, tenzij de Syriërs en andere moderne asielzoekers genoeg geld meebrengen om hier of in Duitsland een huis te kopen. Lenen is misschien ook een optie, want met 1% rente, en in Duitsland is die doorgaans nog lager, is het een fluitje van een cent om een tonnetje of wat te regelen. Maar wie in Duitsland een eigen huis wil kopen, moet zeker 30% eigen geld meenemen. In Nederland verlenen de banken hypotheken tot meer dan 100%. De huizenprijs daarentegen ligt lager dan in Nederland. Dit heeft te maken met de grondprijs.

Qua ruimte staat Duitsland er dus iets beter voor, met zijn 230 inwoners per km2 is bouwgrond er vele male goedkoper dan in Nederland. In het oosten van Duitsland moeten inmiddels heel wat huizen leeg staan die best gevuld kunnen worden met asielzoekers. Kortom, het einde van de stroom migranten is nog niet in zicht en dat is misschien maar goed ook.

De crisis in Syrië heeft niets, maar tegelijkertijd ook alles te maken met de crisis in Europa. Door te luisteren naar hun verhaal en te kijken naar het verleden, komen we er wel bovenop.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.