Kaffee und Kuchen

Kaffee und Kuchen

De populairste Kaffee und kuchen in Duitsland

Duitsland heeft de lekkerste en de grootste. En er zit altijd wel drank in in. Taart dus. Oftewel “Kuchen” in het duits. Misschien heb je ooit “ kaffee und kuchen” bestelt en werd je verrast met een megapunt Schwarzwalder Kirschtorte (let op hier zit dus echt kirsch in. Niet eenscheutje, maar de cake is gedrenkt inkirsch). Want taarten zijn in Duitsland niet alleen minstens 10 cm hoog, ze worden ook nog eens in zeer royale punten geserveerd. Dat maakt van Kaffen und Kuchen een complete maaltijd, calorietechnisch gezien dan.

Onderzoek op nieuwe Eemland naar de lekkerste taart

Op het Nieuwe Eemland college in Amersfoort zit een lerares Duits die zich vast heeft voorgenomen alle vooroordelen rond saaie Duitsers weg te nemen. Ze bedacht een ludieke manier om de examenstudenten VWO op een andere manier te laten kijken naar het vak Landes kunde. En niet alleen kijken. Ze laat de studenten de Duitse geschiedenis en cultuur door middel van taart letterlijk proeven.

Waarschijnlijk behoeft de Apfelstrudel en de Sachertorte niet zoveel toelichting (de laatste zal waarschijnlijk in ieder geval bekend in de oren klinken), maar wie heeft er ooit gehoord van een Gugelhupf (een Google sprongetje?). En de nummer 1, Prinzregententorte, smaakt vast naar meer. Voor iedereen die van plan is wat “leckers” te gaan halen bij de koffie, een tipje van de sluier. Al die lekkere taarten zorgen er gewoon voor dat Duitsland cool is om in te wonen, hele dagen lekkere Kuchen bei der Kaffee, herrrlich.

Gugelhupf is soort van mega-oliebol in tulbandvorm

De gugelhupf ziet er uit als onze tulband. Het is een taart gemaakt van eieren, meel, melk gist en rozijnen. Het beslag doet dus denken aan oliebollen. De taart komt uit zuid Duitsland en Oostenrijk en wordt in andere delen van Duitsland ook gegeten maar heet dan bijvoorbeeld Babe (elzas) of Ashkuche (gebied tussen Thüringen en Sleeswijk). Sinds de middeleeuwen bestaat hier een recept voor, maar iedereen geeft er zijn persoonlijke draai aan. Vaak wordt de tulband met chocolade overgoten of poedersuiker. Jammie!

Sachertorte aus Wien

Eigenlijk is dit een instinker want de Sachertorte is geen Duitse taart, maar een Weense uitvinding. Het gaat om een eenvoudige chocolade cake. Maar door de afwerking een hemels gerecht. De cake wordt meestal in twee lagen in ronde vormen gebakken. Tussen de lagen komt abrikozenmarmelade en de bovenkant wordt afgedekt met chocolade glazuur. Een mega caloriebom, maar o zo lekker. En chocola is goed voor je humeur. Het doet namelijk iets met je hormonen dus zit je in een dipje, dan neem je Sachertorte!

Prinzregententorte echte feesttaart

Geen wonder dat deze taart met stip op nummer 1 staat want eigenlijk is het een sachertaart in het kwadraat, of liever gezegd tot de derde macht. Want deze taart heeft geen 2 lagen, maar wel liefst 6 dunne laagjes cake met ertussen chocoladecrème! Ook hier een lik abrikozenmarmelade op de bovenste laag voor de frissigheid. En de buitenkant is natuurlijk voorzien van donker chocola maar dan ook nog eens heel kunstig versierd. Een taart waar echt niemand “nee” tegen kan zeggen.

Wie ook benieuwd is naar de andere taarten of het onderzoekje van de docente kan een mailtje sturen naar het Nieuwe Eemland. Voor meer informatie over het maken van de taarten kijk op :

http://de.allrecipes.com/rezept/1378/prinzregententorte.aspx.

 

 

 

Share This

4 comments

  1. Tressa

    This is an extremely great tips especially to those new to blogosphere, short and exact info…
    Thanks for sharing this one. A must read article.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.