Kerstmarkt in Duitsland

Kerstmarkt Duitsland

Kerstmarkt: een Duitse traditie

Rond kerstmis gaan busladingen vol Nederlanders richting Duitsland om daar een Kerstmarkt te bezoeken. Vooral de kerstmarkten direct over de grens zijn bijzonder populair. Veel mensen hebben al de kerstmarkt in Düsseldorf, Keulen of Munster bezocht. Dat is immers maar een paar uurtjes rijden. Denk trouwens niet dat er maar één kerstmarkt is, want elke stad heeft er op zijn minst een stuk of vier. Denk aan de kerststalletjesmarkt, de engeltjes markt of de lichtjesmarkt. Ieder met zijn eigen sfeer maar vooral met veel lichtjes. In Düsseldorf vind je er maar liefst een stuk of 12. En wat dacht je van Berlijn? Zeker 88 verschillende kerstmarkten zijn daar te bewonderen: http://www.weihnachtsmarkt-berlin.net/mittelalterlicher-weihnachtsmarkt-in-karlshorst/. Handig om vooraf uit te zoeken waar je moet zijn! Wie best wat kilometers wil maken kan er een weekendje uit prima mee vullen. Denk ook eens aan Dresden of bijvoorbeeld München.

Traditionele kerstmarkt

Wie namelijk zomaar een kerstmarkt bezoekt, kan best eens teleurgesteld worden. Wat Nederlanders denken bij markt aan kraampjes waar je van alles kunt kopen. De kerstmarkt is daarop geen uitzondering, maar vaak is het aanbod weinig origineel. Verder dan sjaals, mutsen en wat kerstversiering komt menig kerstmarkt niet. In Duitsland gaat het bij de kerstmarkt vooral om de beleving, de sfeer en de lichtjes en natuurlijk eten en drinken. Glühwein ontbreekt op geen enkele kerstmarkt net zo min als de typisch Duitse braadworst. Iets wat bij Nederlanders niet echt een kerstgedachte oproept. En de combinatie glühwein met wafels of zoete amandelen is er ook eentje die niet echt zal inslaan bij nuchtere Hollanders die daar liever een bittergarnituurtje of borrelhapje bij zouden zien.

Kerstmarkt München

Voordat je naar een Duitse kerstmarkt gaat is het handig om je een beetje voor te bereiden. Het mooiste is de kerstmarkt natuurlijk met sneeuw, maar de weergoden zijn net als bij ons soms erg onvoorspelbaar. Kies voor een witte kerstmarkt voor sneeuwzekere bestemmingen, zoals München. Op de Mariënplatz (ook bekend van de oktoberfeesten) vindt de grootste kerstmarkt plaats en zullen kinderen zich niet vervelen. Meer dan 3 miljoen bezoekers verwacht men er jaarlijks. Behalve ontzettend veel kraampjes met traditionele kersthandel als sjaals, mutsen en kerstboomversiering, vind je hier aller handgemaakte spulletjes. Slaag je niet op de markt, dan wel in de directe omgeving, want het barst er van de leuke winkeltjes.

Duik in het verleden in München adventsspektakel

Wie wel zin heeft in een kerstmarkt maar dan echt op zijn middeleeuws, kan het adventsspektakel in München niet overslaan. Hier duik je het verleden in en komt oog in oog te staan met ridders en jonkvrouwen en kun je je te goed doen aan speenvarken van het spit. Ook zul je er veel jongleurs en goochelaars tegenkomen en zelfs een vuurspuwer. Bij de middeleeuwen horen ook oude ambachten zoals smid en glasblazer. In deze alternatieve sfeer smaakt een drankje met de naam “Hamer van Thor” natuurlijk best en worden kinderen getrakteerd op dwergensap. Op de markt koop je allerlei zaken, van textiel tot sieraden en van speelgoed tot parfum en zeep. Kortom een aanrader voor wie er echt even uit wilt zijn rond de kerst. Trouwens, de kerstmarkten beginnen al eind november. Kijk voor de juiste datum op http://www.weihnachtsmarkt-muenchen.com/mittelalter-weihnachtsmarkt/.

Online kerst inkopen doen

Heb je eigenlijk helemaal geen tijd om zo’n kerstmarkt te bezoeken, maar wil je graag wel in de juiste sfeer komen, ga dan online shoppen. Op http://www.kerstmis.2link.be vind je eigenlijk alles wat je hartje begeert. Ook op http://feestdagen.openstart.nl/ vind je heel veel inspiratie voor de feestdagen. Een andere overzichtspagina waar je ook allerlei informatie over kerstmarkten in Duitsland aantreft, is http://kerst.openstart.nl/.

 

 

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.