Mei in Duitsland

Terwijl we in Nederland op 4 en 5 mei altijd aan de tweede wereldoorlog moeten denken, is dat in Duitsland niet het geval. Want in Nederland is 5 mei een feestdag, omdat we bevrijd werden en Duitsland capituleerde. In andere landen die ook bezet waren door Duitsland, heeft de bevrijding plaats op andere dagen. Voor Duitsers is het ook lastig: wat moeten ze precies herdenken? De fouten die gemaakt zijn, de onschuldige slachtoffers, of en dat laatste komt wel een beetje in opmars, mag ook Duitsland de val van het Nationaal Socialisme niet een beetje vieren? De nazi’s waren misschien destijds wel Duitsers, maar niet alle Duitsers waren Nazi’s. Nürnberg heeft zelfs een straat met rechten van de mens, als tegenwicht voor de zwarte bladzijde in de geschiedenis, waarbij deze stad een belangrijke rol speelde.

Untitled

Vergangenheitsbewältigung

Hoewel Duitsers zich zelf niet vrij willen pleiten van schuld, is het de vraag of de meeste Duitsers zelf niet ook slachtoffer waren van het nationaal socialisme. Want Duitsland is, anders dan Nederland, opgebouwd uit verschillende deelstaten (16 stuks) die allen een zelfstandige, eigen koers varen. Ze hebben zelfs een eigen grondwet. Voor ons is daar geen touw aan vast te knopen en vaak vergelijken we het in onze onwetendheid, met onze provincies, maar de verschillen tussen de diverse staten zijn best groot, ook anno 2016. Want natuurlijk zijn er geografisch enorme verschillen tussen het vlakke Duitsland aan de Oostzee en de Alpen aan de zuidkant, maar ook ideologisch en dus politiek, zijn er grote verschillen. En het is niet ondenkbaar dat de politieke doctrines op het platteland aan velen voorbij gegaan zijn. En zo niet, dan hadden ze weinig keuze want het regime was onverbiddelijk voor degene die zich niet wilden onderwerpen. Laf? Als ik nu om me heen kijk wat er overal gebeurt, dan vraag ik me wel eens af hoe ik, hoe wij later daarop veroordeeld worden. Ik stond erbij en ik keek erna.

Historisch perspectief

Zonder verder in detail te willen treden (Nürnberg is niet alleen bekend van het beroemde circuit, zie http://www.steden.net/duitsland/neurenberg/) is het logisch dat een groot land èn bondsrepubliek als Duitsland niet onverdeeld achter de Bundes president staat. Het is ook logisch, omdat de problemen die de diverse staten ondervinden, net zo uiteenlopen. De recente ontwikkelingen met de komst van vele vluchtelingen uit Syrië is daar een bewijs van. Deze stromen massaal het land in vanuit Oostenrijk, waardoor de deelstaat Beieren meer te maken heeft met het vluchtelingenprobleem (en alerter hierop zal zijn) dan andere deelstaten.

neurenberg

Zuid Duitsland

Beieren is de rijkste staat van Duitsland en landschappelijk en toeristisch gezien, één van de bekendste gebieden, op Winterbergen na. Wie kent niet (al is het maar van horen zeggen) het Beiersewoud, de Allgau (Heidi in Duitsland) en de uitgestrekte loofbossen in het laaggebergte de Spessart (zo niet kijk snel op http://www.naturpark-spessart.de)? Wie van de Nederlanders is er niet doorheen gereden op weg naar de wintersport of zomervakantie in Tirol of op doorreis naar Kroatië? En wie heeft zich niet ooit, net als ik, voorgenomen de volgende keer niet meer zover te rijden en gewoon een bestemming te kiezen in Duitsland? Gewoon doen! Want je vindt alles (en meer) in Duitsland in het groot. En hoewel je 5 mei niet kunt vieren, bloeit de kersenboom ook in Duitsland uitbundig.

neurenberg2

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.