Met de motor naar Duitsland

Duitsland is in Hollandse ogen natuurlijk al jaren het land waar je mag “blasen”, oftewel oerendhard gaan. Vooral op de snelweg zou je denken, want de Autobahn is natuurlijk bekend om het ontbreken van een snelheidslimiet, tenzij anders aangegeven. Als je aan een Nederlander vraagt welke routes ze kennen dan komen ze meestal niet verder dan de A61 of de linker of rechter Rijnoever. En dan ook nog oeverloze discussies over welke route het snelst is. Misschien komt het door muziekjes als “Bahn Bahn Bahn auf die autobahn” (Kraftwerk, http://www.metrolyrics.com/autobahn-lyrics-kraftwerk.html) dat we zo bekrompen door Duitsland blasen want dat kan veel beter.

Vermijd de Autobahn

De “binnenwegen” van Duitsland zijn namelijk veel mooier dan de autobahn. Want die Autobahn heeft zwaar te lijden van al het razende verkeer en natuurlijk ook van de vele Lastwagens, vrachtauto’s. Omdat Duitsland niet zo’n platte pannenkoek is als Nederland hebben de wegen lekker veel bochten. En daar zijn motorrijders doorgaans dol op.

Haarspeldbochten in Schwarzwald

Eén van de in Nederland bekendste mooie routes met veel haarspeldbochten is natuurlijk de Schwarzwalder Hoch StraBe. De eerste keer dat ik er reed, was meteen ook de eerste keer dat ik een haarspeldbocht moest nemen op de motor en dat dan nog wel berg afwaarts. Ik had werkelijk geen idee hoe ik er door heen moest komen. De truc is natuurlijk terug schakelen zodat je met trekkende motor de bocht door kan, maar als groentje had ik dat nog niet in de gaten. Een wonder dat het me gelukt is om heelhuids beneden te komen. Het nadeel van deze route is dat het er in de zomer druk is en dat er veel ongelukken gebeuren. Want niet iedereen heeft zoveel geluk als ik blijkbaar.

Pittoresk Duitsland

Maar er zijn, ook dichterbij, nog veel mooiere en rustigere routes in Duitsland, zoals de romantische route. Dit jaar (2016) bestaat deze notabene 66 jaar, een soort Duitse route 66 dus. Een mooie gelegenheid om eens kennis te maken met het andere Duitsland. Want je kunt veel over Duitsland zeggen, maar romantisch is niet het eerste wat bij mij opkomt. Maar toch is een route langs middeleeuwse dorpjes en imposante kasten echt wel romantisch te noemen. De route is niet zo bekend bij motor rijders omdat die zich meestal richten op de Eifel, de Vogezen of Harz gebied. Maar ook een motorrijder heeft af en toe behoefte aan iets cultureels. En voor wie dol is op de Vakwerkhuizen, die kom je ook volop tegen onderweghttp://www.romantischestrasse.nl/creglingen.html. Van de rivier Maine tot aan de Duitse Alpen is deze route maar liefst 384 km (vergelijk met d e A61, die is slechts 324 km lang). De route begint in Wurzburg en eindigt bij Füssen inde alpen. Een prima alternatief dus voor de A61 als je lekker veel tijd hebt om te toeren en rustig te genieten van al het moois dat Duitsland te bieden heeft.

vakwerkhuizenvakwerkhuizen in Duitsland

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.