Mooie meren in Duitsland

Meren in Duitsland

Mooie meren in Duitsland

Wie dol is op water zal niet direct aan Duitsland denken. Want waar Nederland bekend staat om het water, de rivieren de meren en de zee, hebben de Oosterburen vooral bos en bergen. Voor mij is Duitsland het land van de uitgestrekte wouden, vulkanische heuvels en voor de rest tamelijk glooiende landbouwgrond. Van de Eifel wist ik wel dat er wat ronde meertjes waren maar die lenen zich niet echt voorzwemmen of watersport. In de meeste gevallen zijn ze namelijk onbereikbaar. Het water van de meertjes komt uit de hoge venen en is dus nogal troebel, vaak een beetje roodachtig van kleur door het ijzerhoudende water. Niet echt uitnodigend voor een bad en zeker niet tegen zonsondergang wanneer de muggen beginnen aan hun avondmaal.

Maar Duitsland heeft wel degelijk mooie watersport meren en niet van die kleintjes ook. Ik heb het niet over de stuwmeren die over het algemeen ook niet aan te raden zijn als zwemwater (te koud, te steile oevers, gevaarlijke stroming) maar over natuurlijke meren en meertjes. Trouwens, je wist natuurlijk wel dat de Duiters eigenwijs zijn. Daarom noemen zij een meer “Die See” en als ze naar Nederland komen, gaan ze naar “Das Mer”, maar wij slimme Nederlanders hebben dat natuurlijk zo in de smiezen.

En voorzien van deze elementaire basiskennis van het Duits, gaan we op zoek naar mooie “Seeën” in Duitsland.

Watersport in Duitsland

Iedereen kent waarschijnlijk de Chiemsee en de Bodensee of heeft ervan horen zeggen, maar Duitsland kent nog veel meer enorme meren waar je bijvoorbeeld prima kitesurfen kunt. Het grootste meer is waarschijnlijk de Bodensee, met meer dan 500 vierkante km aan wateropppervlak, maar omdat die op de grens ligt met Zwitserland valt dit meer af als typisch Duits. Trouwens, het IJsselmeer is 1100 km2 dus dat van ons is toch iets groterJ.

Ook de Edersee zal menigeen wel bekend in de oren klinken, net als het gelijknamige natuurpark, even voorbij Winterbergen. Maar voor echte waterpret moet je naar het Steinhuder meer in Nedersaksen op nog geen 350 km afstand (zeg maar halverwege de route naar Berlijn) van Nederland, een prima uitvalsbasis voor watersporters. Het meer is bijna 30 km2 maar de gemiddelde diepte is maar 1.35, lekker veilig dus. Er is zelfs een kunstmatig eilandje gebouwd in het meer zodat je altijd een doel hebt om naar toe te surfen, roeien zeilen of kiten. Het meer is omgeven door een natuurpark waar je prima kan mountainbiken of wandelen. Voor meer informatie kijk op http://www.naturpark-steinhuder-meer.de.

Van Mannheim tot Straatsburg wemelt het van de meertjes

In het grensgebied met Frankrijk wemelt het ook van de meren in de nabijheid van de Rijn. Vroegere bochten, doorbraken, wielen genoemd, het barst van de natuurlijke meren waar je prima kunt vissen zwemmen en andere watersport beoefenen. Op de luchtfoto kun je goed zien dat de Rijn in dit stuk vroeger veel meer bochten had dan tegenwoordig. Voor iedere geograaf of geomorfoloog is dit een gebied om van te smullen. Daar waar in Nederland heel veel gekanaliseerd en rechtgetrokken is en herverkaveld, zie je in het Duitse landschap nog duidelijk de sporen van de vroegere bedding.

Lembrach am Dümmersee

Een ander meer waar het goed toeven is, is de Dümmersee in het Noorden van Duitsland, een eindje onder Bremen. Lembrach am Dümmer was onlangs nog in het nieuws omdat er iets met voetbal gebeurde, was het modder of waren het dames of was het beiden, het lukt me niet om de bron van de foto te verifiëren ( http://www.nrc.nl/nieuws/2016/06/11/de-indrukwekkendste-fotos-van-afgelopen-week-38. Want het Wk moerasvoetbal is in Schotland en de aftrap voor het dames wk heeft pas weer over een jaar of vier plaats. Overigens zie je als je even door scrolt Duitsland nog een keer in beeld, waar twee van heuze hanekammen voorziene en kussende bezoekers (in Nederland uitgestorven sinds 1980) te zien zij bij het Rock im Park in Nürnberg. Dus wie nog rock of punk kriebels heeft, moet beslist eens naar dit festival. Want, er liggen ook twee leuke meertjes bij. Helaas mag je er niet zwemmen, vanwege de modder. Misschien toch een goede locatie gevonden voor het moddervoetbal volgend jaarJ?

 

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.