Schatgraven in Duitsland

Schatgraven in Duitsland

Schatgraven in Duitsland

Idar Oberstein is het mekka voor edelsteenliefhebbers en hobbymineralogen. Want in Idar Oberstein kun je nog zelf zoeken naar edelstenen. Een prima omgeving, ook voor een actieve vakantie waarbij je wandelen of fietsen goed kunt combineren met deze moderne vorm van schat zoeken. Wie een bezoek brengt aan deze streek, kan het niet ontgaan dat het “goud” hierin de grond zit of liever gezegd, heeft gezeten. Onderweg kom je heel veel edelstenen winkels tegen die elk zijn eigen grootste amethist in de etalage heeft liggen, maar je kunt ze ook nog zelf gaan zoeken.

Steinkaulenberg

De Steinkaulenberg bevat nog diverse edelsteenmijngangen die opengesteld zijn voor het publiek. In het Duits heten dergelijke gangen Schürfstollen. Hier kun je met een beetje geluk zelf amethist, jaspis, agaat en kwarts vinden. Je moet dan wel van te voren een gangetje reserveren. Voor toeristen zijn er bijna doorlopend rondgangen. Onder het toeziend oog van een gids mag je dannaturlijk nergens aankomen. Boring. Bovendien moet je een Bob de Bouwer helm op. Er kan altijd een steen losraken uit het gewelf. Omdat wij geen zin hadden de toerist uit te hangen en ook nog voor gek te lopen, stortten wij ons op het Edelsteincamp. Bij een graad of 35. Zonder mineral wasser.

Zelf zoeken in het Edelsteenkamp

Vanwege de toeristische insteek hadden wij dus wel een stalletje met drinken verwacht, maar op het stenenveld is NIETS te krijgen. Behalve rugpijn en blaren op de handen en als je geluk hebt, amethist. Het edelsteenkamp heeft plaats op een terrein buiten de mijn, waar stenen en brokstukken uit de mijn worden gestort. In vroeger tijden was mijn uitsluitend geïnteresseerd in de grote gesloten geoden en werden de kleinere bolletjes achteloos weggegooid omdat men er met het gereedschap van toen, niks mee kon. Gewapend met een grote pikhouweel kun je tegen betaling, een middagje het terrein betreden. Wanneer je weet wat je moet zoeken, vind je er zeer zeker een groot brok amethist, anders moet je het doen met kleinere stukjes jaspis, agaat, rookkwarts of bergkristal. Neem vooral een hamer of steenbeitel mee, want de mooiste stenen zitten altijd binnenin.

Uitleg van echte mijnwerkers

Wie slim is, laat zich een beetje onderwijzen door één van de gidsen. Deze kunnen je precies uitleggen welke stenen je moet omdraaien en welke misschien agaat bevatten. De mannetjes hebben hun leven lang in de mijn gewerkt en zijn een (gerimpelde en tandeloze) bezienswaardigheid op zich. En helaas voor ons, nauwelijks te verstaan. Als aandenken krijg je sowieso zo’n bolletje steen mee, een geode genaamd. Deze wordt ter plekke gekraakt als een nootje en blijkt dan een soort van bergkristal te bevatten ( http://www.edelsteinminen-idar-oberstein.de/edelsteincamp.html)

Na (en tijdens) gedane arbeid is het goed grillen op de zwenkgrill

Overal in deze streek kom je kleine en grote, ronde grilroosters tegen, hangend aan een driepoot. Buiten op het terras maar ook bij picknick plaatsen zie je deze originele, Duitse manier van barbecuen. Het rooster hangt vrij en kan daardoor makkelijk draaien waardoor het vlees niet snel zwart blakert. Ook is het mogelijk het rooster in hoogte te verstellen, al naar gelang de warmte van het vuur. Het heet Schwenkrost of grill. Hierop wordt vlees geroosterd en aardappels gepoft. Het is de manier waarop de vroegere mijnbouwers leefden en aten in de buitenlucht. Ook bij de Steinkaulenberg kun je zelf meegebracht vlees of worsten ter plekke roosteren. Geen idee? Kijk dan even op You tube: https://youtu.be/7gbFki-mEy8.

Steenslijperijen en molen

Op diverse plaatsen zien je ook slijperijen, waar vroeger de grove edelstenen tot de prachtigste sierstenen werden geslepen. De slijpmolens worden aangedreven door een waterrad. Vandaar dat ze altijd aan de beek te vinden zijn. De Idar is zo’n beek waar voorheen wel 56 van dergelijke molens te vinden waren. Nu zijn ze op 1 na, buiten bedrijf. De “Historische Weiherschleife” is nog wel in bedrijf. Maar vooral voor toeristen. Hier kun je de vondsten zelf slijpen op de slijpschijf. Daarvoor hoef je niet per se de berg op. Wie in het beekje gaat kijken vindt daar talrijke restanten van geslepene edelstenen. Een belevenis op zich wanneer je de slijperij niet geopend treft. Het voelt echt een beetje als schatgraven wanner je zoveel prachtig gekleurde stenen voor het oprapen hebt. En dan heb ik nog niet eens alle plekke op genoemd waar je kunt schatgraven. Een El dorado voor kinderen (en hun ouders).

 

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.