Sprookjes uit Duitsland

Märchen

Sprookjes uit Duitsland

Eén van de mooiste Duitse woorden vind ik Märchen, oftewel sprookje, Misschien wel zo mooi omdat het helemaal niet op het Nederlands lijkt maar echt een uniek woord is dat je nergens anders tegen komt, ook niet in andere talen. Misschien ook omdat de sprookjes in Duitsland lijken te zijn uitgevonden. De beroemde sprookjes van Grimm, wie kent ze niet, hebben hun wortels in Duitsland. Ik las over de beroemde gebroeders en waar zij woonden, toen ik op zoek was naar inspiratie en intypte “vakantie-duitsland“.

Gebroeders Grimm waren academici eerste klas

Mocht de naam je niet zeggen, weet dan dat zowel Assepoester, Doornroosje als roodkapje afkomstig zijn uit de pennen van de gebroeders Grimm. Beide broers hadden gestudeerd in Kassel. Ze zijn dan ook degene die eenbegin maakte aan et eerste Duitse woordenboek.

Wrede sprookjes voor volwassenen

Misschien is het je ook wel eens opgevallen dat sprookjes heel erg wreed zijn. Dat heeft niets met Duitsland te maken maar de tijd waaruit deze volksverhalen stammen. Grootmoeder die door een wolf verslonden wordt, Doornroosje die vergiftigd wordt door een boze fee en sneeuwwitje door haar eigen stiefmoeder. Oorspronkelijk waren de sprookjes nog veel wreder. Het waren volksvertellingen uit Duitsland die helemaal niet voor kinderen bestemd waren maar voor volwassenen. Toen de gebroeders Grimm deze verhalen in eerste instantie wilden publiceren in 1818, werd het dan ook geen succes. Eerst moesten de ergste gruwelenheden eruit gehaald worden en pas in 1825 verscheen de wat minder bloedige versie.

Sprookjes route in Duitsland

In Duitsland kun je je helemaal onderdompelen in de sprookjes van Grimm door de sprookjesroute te volgen die van Hanau tot Bremen loopt. Natuurlijk geweldig wanneer je dat met een camper kunt doen. Een 600 km lange route vol met herinneringen aan het leven en werk van de gebroeders Grimm. Beide liggen op de begraafplaats van Berlijn, namelijk kerkhof Matthaüs. Een leukere stop is Alsfeld, waar een heus sprookjeshuis is ingericht. Ook worden er regelmatig sprookjes vertelt. Tot 11 december is er ook een mooie Kerstmarkt. Onderweg kom je Hamelen tegen, de stad van de beroemde rattenvanger en ook kom je langs Polle, de woonplaats van Assenpoester. In Bad Sooden-Allendorf, een kuuroord, loop je de kans Frau Holle tegen het omvangrijke lijf te lopen. Kom je na Pasen dan is er de week van het sprookje en worden de kussens “richtig” opgeschud.

Wil je weten welke andere hoogtepunten je te zien krijgt, kijk dan op https://www.tripadvisor.de/Attractions-g3948000-Activities-German_Fairy_Tale_Route_Hesse.html.

Op https://www.deutsche-maerchenstrasse.com/de/veranstaltungen/veranstaltungskalender/zie je welke activiteiten er onderweg allemaal georganiseerd worden. Ook een aanrader voor kerstmis, want er staan vele kerstmarkten op het programma.

Een mooie interactieve overzichtskaart vind je op: https://www.deutsche-maerchenstrasse.com/de/reisen/reiseziele/burgen-und-schloesser/#prettyPhoto[iframe2]/0/.

Voor meer camperinspiratie kijk je op http://www.metdecampervanhiernaardaar.nl/

 

En ze leefden nog lang en gelukkig!

 

 

 

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.