Wat te doen Berlijn

https://c1.staticflickr.com/3/2324/2489108064_290ac4f215_b.jpg

Wat te doen in Berlijn

Zeg Berlijn en ik zie prikkeldraad, sombere gebouwen met kogelgaten er nog in en bewapende wachtposten langs een betonnen muur. Zo zag Berlijn eruit toen ik er ergens in 1974 op schoolreisje heen moest. De zon scheen niet en we werden van lezing naar lezing gesleept en onderweg zagen we alleen maar deprimerende grijze gebouwen. Het enige lichtpuntje dat ik me kan herinneren was het blauwe glas van een moderne kerk nabij de restanten van de Kaiser Wilhelm kirche. Het bleek een bewuste keuze om de kapot geschoten kerk te laten staan en er naast een nieuwe moderne te bouwen, ik vond het luguber. Uit mezelf zou ik dan ook nooit meer naar Berlijn gaan.

Berlijn place to be

Maar nu vrienden terugkomen met enthousiaste verhalen en Berlijn meer dan ooit een place to be lijkt te zijn, werd ik toch wat nieuwsgierig. En zo ontdekte ik dat de leukste plekken van Berlijn niet in het centrum liggen, maar in het voormalige oostelijke deel, Friedrichshain geheten. Leuk, niet omdat er zoveel bezienswaardigheden zijn, maar leuk, omdat er leuke mensen wonen en er een relaxte, hippe sfeer hangt. Dit heeft weer te maken met het feit dat de huizenprijzen hier veel lager waren dan in het westelijke deel van Berlijn. Berlijn blijk perfect voor een groepsvakantie!

Friedrichshain de hipste wijk

Je kunt hier dan ook leuke clubs en cafeetjes vinden, met name rond de Boxhagener Platz. Hier heb je een biologische markt en een vlooienmarkt en tal van leuke eethuisjes. Ben je een vroege vogel, dan kun je bij Elfida terecht voor een goedkoop ontbijtje. Voor €11 heb je een riant ontbijt met vers fruit en cappuccino voor twee personen. Ben je de clubs en hamburgertenten zat, dan kun je goed eten bij SchneeweiB. Een chique ogend restaurant met über normale prijzen waar je de lekkerste schnitzel van heel Berlijn eet voor 17,50 pp.

Friedrichshein gratis parkeren nabij de muur

Denk Berlijn en je denkt aan grootstedelijke parkeerproblemen. Maar in Friedrichshein valt dat reuze mee. Rondom de Stralauer Allee kun je bijna overal gratis parkeren. Ook parkeer je gratis langs de East Side Gallery. Dit is een stuk van de Berlijnse muur van ongeveer 1,3 km die nog overeind is gebleven. De oostzijde is na de val van de muur beschildert door bekende artiesten. De westzijde zat al vol graffiti. Vanaf hier is het een klein stukje lopen naar de Oberbaumbrücke.

Wie nog meer typische DDR wilt zien en proeven kan gaan kijken naar gebouwen rond de Frankfurter Tor, en de omgeving van de Karl-Marx-Allee, de hoofdstraat van Friedrichshain die oorspronkelijk in de DDR de Stalinallee heette. Wat vrolijker zijn de diverse kraakpanden die prachtig opgeleukt zijn met graffiti en street art: https://c1.staticflickr.com/3/2324/2489108064_290ac4f215_b.jpg.

Fietsen langs de muur

Wie vooral geïnteresseerd is in de Berlijnse muur, kan overwegen de Mauer route van bijna 170 km te fietsen. Een relaxte manier om alles dat van belang is, te zien in Berlijn en onderweg de verschillende sfeertjes te proeven. De route maakt gebruik van allerlei soorten paden en wegen, dus verwacht geen zoevend glad, rood asfalt. Een goede stevige fiets heb je echt wel nodig. Ook een gedetailleerde kaart van de grenslijn kan handig zijn omdat bordjes wel eens ontbreken. Gebruik onderweg het boekje de Berliner Mauer-Radweg van Michael Cramer http://denkmallandschaft-berliner-mauer.de/ of maak gebruik van de “Berlin Wall” app. Sinds 2011 kun je hem ook lopen in één dag: de 100 mijl marathon http://100meilen.de/ . Aanmelden voor 2017 kan vanaf 9 november. Kijk hier voor meer informatie over fiets-vakantie

Architectuur

Hoewel de echte bezienswaardigheden meer richting centrum liggen, is de Oberbaumbrücke, de mooiste brug van Berlijn. Hij gaat over de Spree, de rivier die door heel Berlijn stroomt (je kunt daarom ook goed Berlijn per kano Berlijn verkennen) en een heel stuk voormalig Oost en West scheidt. In de koude oorlog was de brug de grensovergang, alleen toegankelijk voor degene die van west naar oost wilden reizen.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.