Wintersport in Duitsland

Duits bier

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wintersport in Duitsland?

Bij wintersport denk je aan Oostenrijk. Maar wintersport in Duitsland is minstens zo perfect voor ons Nederlanders. Goedkoop, nagenoeg zelfde keuken, zelfde cultuur, en nagenoeg dezelfde taal. Daarboven op heb je natuurlijk wèl bergen, en zelfs sneeuw zekere gebieden, al moet je daar wel een stukje voor rijden. Op 800 km afstand sta je in de vooralpen. Verder is het verkeer iets anders dan in Nederland, net als de regels, maar dat maakt Duitsland juist zo leuk.

Met de Autobahn naar de wintersport

Duitsland staat bekend om zijn kilometers lange autobahn waar je flink blazen kunt. Gas open, want er zijn geen snelheidsgrenzen, tenzij anders aangegeven. Helaas is tegenwoordig de autobahn een aaneengeschakelde reeks van wegverbeteringen, met name de veel gebruikte routes naar het Zuiden en de wintersport gebieden. Overigens zijn sneeuwkettingen verplicht. In ieder geval om bij je te hebben, wanneer je in de winter in Duitsland gaat rijden.

Zugspitze hoogste berg

Om zeker van te zijn van sneeuw heb je hoge bergen nodig met gletsjers. Hoe hoger de berg, hoe kouder de lucht. De gletsjers zijn namelijk van ijs waardoor de sneeuw er lang blijft liggen ook in de zomer. De Zugspitze is de hoogste bergtop in Duitsland en is 2962 meter. In dit gebied ben je 6 maanden per jaar verzekerd van top sneeuw, desnoods aangevuld met kunstsneeuw. Zie ook http://www.zugspitze.at/de/skigebiet/pistenplan/.

Panorama van 360 graden

Vanuit Parmisch garten (natuurljjk bekend van het schans springen op nieuwjaarsdag!) op 700 m gelegen, kun je een heel eind naar boven. Met de trein overbrug je bijna 1900 meter over een traject van 7,5 km. Als ik het goed uitgerekend heb, een helling van 1 op 4, 25 % dus! Het laatste stukje kun je klimmen (alleen voor geoefende wandelaars) of met de kabelbaan doen.

Het uitzicht op de top is trouwens zo spectaculair dat het ook in de zomer de moeite waard is om te doen. De top biedt namelijk een adembenemend zicht rondom op 400 bergtoppen in vier verschillende landen.

Sneeuw en après ski

Het gebied ligt op de grens met Oostenrijk en is een niet zo groot gletsjer gebied waar je prima kunt skiën, vooral met kleine kinderen. De echte skigebieden liggen er ten zuiden van in Oostenrijk. Lermoos klinkt je vast bekend in de oren als je een beetje liefhebber bent van wintersport. Voor de après ski kun je natuurlijk naar Oostenrijk gaan, maar in Duitsland is hetzelfde biertje veel groter en goedkoper. En dat smaakt toch lekkerder!

Beierse tongval

Nog een groot voordeel: men spreekt er Duits. En je kunt heel moeilijk doen over de Duitse naamvallen, de gekke gewoonte om zelfstandige naamwoorden met een hoofdletter te schrijven, wie goed luistert, kan prima Duits verstaan. Zeker in Beieren lijkt het dialect verdacht veel op Nederlands. De ringel S neem ik op de koop toe. Kan iemand me trouwens vertellen war ik die kan vinden op een standaard toetsenbord?

Ps: Hond mee?

Heb je net als ik een hond (husky) die dol is op sneeuw, dan neem je die natuurlijk mee. Vergeet niet dat ie ingeënt moet worden tegen rabiës. Wil je gaan sleeën met de hond als trekdier, overtuig je er dan van of jouw Nederlandse of Belgische ontheffing ter plekke ook geldig is.

 

 

 

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.